Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

AI - Τεχνητή νοημοσύνη



Η πρόοδος στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Η Microsoft παρέχει το Copilot (προφέρεται "κόου-πάιλοτ", δηλ. συγκυβερνήτης) μέσω των Edge & Skype, ενώ η Google  δημιούργησε την αυτόνομη εφαρμογή Gemini. Οι εφαρμογές γενικότερα μπορούν να δημιουργήσουν κάτι ψηφιακό με βάση κάποια κριτήρια που θέτουμε, και κατ' εμέ μπορούν να χωριστούν σε κατηγορίες:
- σύνταξη κειμένου: φτιάχνει ένα κείμενο για να σταλεί μέσω email, να δημοσιευτεί στα κοινωνικά δίκτυα κλπ.
- δημιουργία εικόνων: στο Copilot του Skype μπορεί οποιοσδήποτε να ζήτησει μια εικόνα σαν αυτήν που βλέπεται στο παρόν άρθρο
- παραγωγή ήχου/μουσικής: όπως το ταγούδι των Beatles "Now and then" που ηχογραφήθηκε πρόσφατα χωρίς να είναι όλα τα μέλη του συγκροτήματος εν ζωή... https://www.youtube.com/watch?v=AW55J2zE3N4
- δημιουργία βίντεο: τα ψηφιακά εφέ του κινηματογράφου θα αποκτήσουν άλλη διάσταση.

Βέβαια τα παραπάνω αφορούν τον ψηφιακό κόσμο, αλλά αν η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματωθεί σε ένα ρομπότ, τότε το αποτέλεσμα που προκύπτει μπορεί να μοιάζει με το ρομπότ Sophia: https://www.youtube.com/watch?v=v1oxb31jNLg
Όμως υπάρχουν και κάποιοι αρνητικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα τα deep fake news. Δηλαδή με χρήση της AI μπορούν να δημιουργηθούν τόσο αληθοφανή βίντεο που θα είναι δύσκολο να διακρίνουμε ότι είναι ψευδή, στα οποία οι πρωταγωνιστές θα είναι γνωστά πρόσωπα που ο δημιουργός θα επιλέγει να λένε ότι θέλει εκείνος. 
Άλλος αρνητικός παράγοντας είναι ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, στις ειδήσεις στην τηλεόραση δεν χρειάζεται να εμφανίζονται αληθινοί άνθρωποι για να τις διαβάζουν, θα παρέχεται το κείμενο στην ΑΙ και θα δημιουργείται το βίντεο. 
Το ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας, δεν αποτελεί κάτι καινούριο. Θα λέγαμε ότι είναι συχνό φαινόμενο, διότι διαχρονικά όποτε εμφανιζόταν μία νέα τεχνολογία, καταργούνταν κάποιες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα κάποτε οι περσσότεροι άνθρωποι καλλιεργούσαν την γη για να επιβιώσουν. Όταν εμφανίστηκαν τα γεωργικά μηχνανήματα, μπορούσε ένας γεωργός μόνος του να καλλιεργήσει ολόκληρα χωράφια πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά. Όταν εξελίχθηκαν τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, οι άνθρωποι σταμάτησαν να πλέκουν. Με την εφαρμογή του web banking μειώθηκαν οι ανάγκες για τραπεζικούς υπαλλήλους. Κάθε φορά που παρουσιάζεται μία νέα τεχνολογία, οι κοινωνίες καταφέρνουν να προσαρμόζονται.
Και φτάνουμε στο ζήτημα της εκμάθησης της χρήσης ενός Η/Υ. Με την ενσωμάτωση της ΑΙ σε ένα λάπτοπ, δεν θα απαιτείται ο χρήστης να ξέρει να το χρησιμοποιεί... Απλά θα λέει στο μηχάνημα "Άνοιξε το Word", μετά θα υπαγορεύει το κείμενο (εφόσον δεν ζητήσει να γράψει και το κείμενο η ΑΙ) και στο τέλος θα δίνει φωνητική εντολή να αποθηκευτεί το κείμενο στην οθόνη (Επιφάνεια εργασίας). Ίσως να κάνει και κάποιες ερωτήσεις η ΑΙ, του τύπου: "Ποιο είναι το όνομα αρχείου;", "Να αποθηκευτεί σαν docx ή doc;" και αν ο χρήστης δεν ξέρει θα ζητάει διευκρινίσεις, ας πούμε για τη διαφορά ανάμεσα στο docx και το doc. Ίσως σε ένα μεταβατικό στάδιο, να χρειαστούμε εξοικείωση ώστε να μπορούμε να αξιοποιούμε την ΑΙ. Κατά τα άλλα, από ότι φαίνεται το ECDL και τα μαθήματα Η/Υ δεν θα είναι τόσο απαραίτητα στο κοντικό μέλλον. 

Εν κατακλείδι, η ΑΙ ήρθε για να μείνει και αναμένονται μεγάλες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, που θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Σαν εξελιγμένο είδος, θα πρέπει πάλι να προσαρμοστούμε και να αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπία. Ολοκληρώνοντας, παραθέτω και ένα σχετικό βίντεο από το κανάλι Astronio στο YouTube: