Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΖΕΣΤΗ

Ζέστη κι άλλη ζέστη

Πρωτοφανείς καύσωνες «θα γίνουν ο κανόνας τις επόμενες δεκαετίες»

Πρωτοφανείς καύσωνες «θα γίνουν ο κανόνας τις επόμενες δεκαετίες»
Οι χειρότεροι καύσωνες του σήμερα απειλούν να γίνουν ο κανόνας του αύριο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον

Ζεσταίνεστε ήδη; Ετοιμαστείτε για κάτι πολύ χειρότερο: αν η ανθρωπότητα αποτύχει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα καλοκαίρια της δεκαετίας του 2060 θα είναι θερμότερα κι από τους χειρότερους καύσωνες που έχουν καταγραφεί ως σήμερα, προειδοποιεί το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας.

Αν η παγκόσμια θέρμανση δεν ανακοπεί, οποιοδήποτε καλοκαίρι την περίοδο 2061-2080 θα έχει 80% πιθανότητα να είναι θερμότερο από το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, καταλήγει η μελέτη.

Αν όμως μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η πιθανότητα αυτή μπορεί να πέσει στο 41% ως παγκόσμιος μέσος όρος.

Η εκτίμηση αφορά όλες τις χερσαίες περιοχές του πλανήτη με εξαίρεση την Ανταρκτική, η οποία δεν συμπεριελήφθη στους υπολογισμούς.

Η μελέτη, διαθέσιμη οnline, θα δημοσιευτεί σε ειδικό τεύχος της επιθεώρησης Climatic Change, αφιερωμένο στην ποσοτικοποίηση του οφέλους από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ιδρύματα Επιστήμης των ΗΠΑ και της Ελβετίας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερυπολογιστή για να προσομοιώσουν τα μελλοντικά καλοκαίρια σε δύο βασικά σενάρια, ένα στο οποίο οι εκπομπές μειώνονται και ένα δεύτερο στο οποίο οι εκπομπές ακολουθούν τις τρέχουσες τάσεις.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες για το διάστημα 1920-2014. Επιπλέον, οι ερευνητές προσομοίωσαν τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες για το ίδιο διάστημα προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα για τις μέγιστες φυσικές διακυμάνσεις.

«Το αποτέλεσμα είναι μια πιο πλήρης και αξιόπιστη εικόνα για το τι πρέπει να θεωρηθεί φυσική ποικιλότητα και τι μπορεί να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή» εξηγεί ο Φλάβιο Λένερ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Το θετικό είναι ότι η μείωση των εκπομπών μπορεί να μειώσει δραστικά την πιθανότητα συνεχόμενων καλοκαιριών με ακραίους καύσωνες, τουλάχιστον για μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Για άλλες περιοχές, όμως, η εκτίμηση είναι μάλλον δυσοίωνη: σε ορισμένες περιοχές, όπως το μεγαλύτερο μέρος των τροπικών και η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, η πιθανότητα να γίνουν ο κανόνας τα ακραία καλοκαίρια θα υπερβαίνει το 90% ακόμα κι αν οι εκπομπές μειωθούν.

Για εκατομμύρια ανθρώπους, η ευκαιρία για δροσιά φαίνεται πως έχει ήδη χαθεί.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ


2015: Η χρονιά που πέρασε σε φωτογραφίες






Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο in.gr . Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
ΔέχομαιΓια να μάθετε περισσότερα κάντε κλικ εδώ

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Πιο ευτυχισμένοι όσοι τραβάνε πολλές φωτογραφίες


Πιο ευτυχισμένοι όσοι  τραβάνε πολλές φωτογραφίες
Νέα Υόρκη

Όσοι τραβάνε πολλές φωτογραφίες από τα αξιοθέατα και γενικά με ό,τι τους τραβάει την προσοχή γύρω τους, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους δεν φωτογραφίζουν καθόλου, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Personality and Social Psychology.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κρίστιν Ντιλ, μελέτησαν περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι, όσοι φωτογραφίζουν τις εμπειρίες τους, από μια βόλτα σε μια ξένη πόλη ή μουσείο έως το γλυκό που μόλις τους σέρβιραν, περνάνε γενικά καλύτερα, σε σχέση με όσους αποφεύγουν τις φωτογραφίες.

«Η φωτογράφηση μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση των θετικών εμπειριών, αυξάνοντας την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε αυτές», εξηγεί η Δρ Ντιλ.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα, τρία σε πραγματικές συνθήκες και έξι σε εργαστηριακές συνθήκες, ζητώντας από τους εθελοντές, είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε γύρω τους, είτε όχι. Σχεδόν σε όλα τα πειράματα, όσοι τράβηξαν φωτογραφίες, δήλωσαν στη συνέχεια πως ένιωθαν καλύτερα συγκριτικά με όσους δεν είχαν φωτογραφίσει τίποτε.

Αυτό εξηγεί, κατά τους ερευνητές, γιατί οι χρήστες του Facebook ανεβάζουν περίπου δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες κάθε μέρα, ενώ του Instagram γύρω στα 80 εκατομμύρια.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η μελέτη αντικρούει την άποψη ότι η φωτογράφηση αποσπά κάποιον από την βίωση μιας εμπειρίας. Για παράδειγμα, σε ένα από τα πειράματα σε ένα μουσείο, όπου οι εθελοντές φορούσαν ειδικά γυαλιά που κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους, όσοι τραβούσαν φωτογραφίες, περνούσαν περισσότερη ώρα κοιτάζοντας τα εκθέματα.

Σε ένα άλλο πείραμα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και όταν κανείς απλώς σκέπτεται την προοπτική ότι θα τραβήξει φωτογραφίες, αυτό τον κάνει να νιώθει πιο χαρούμενος με ό,τι καινούριο ζει.

Ωστόσο, αν η κάμερα είναι βαριά, τότε η φωτογράφηση καταντά βαρίδι, ενώ πιο δυσάρεστη μπορεί επίσης να γίνει μια εμπειρία, όταν φωτογραφηθεί, σε περίπτωση που αφορά κάτι άσχημο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διάφορα:  Περισσότερα Θέματα
AdTech Ad
       ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
ΑΙΝΤΑ του ΒΕΡΝΤΙ
ΕΘΝΙΚΗ
ΛΥΡΙΚΗ
ΣΚΗΝΗ

ΙΤΙΑ ΙΤΙΑ Δημοτικα τραγουδια



Ανάρτηση

ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ~ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ



Ανάρτηση

΄πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά

ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μουσική σώματος

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Ορτανσία


ATHENS BIG BAND

ATHENS BING BAND 05/06/2016 ston khpo tou Zappeiou


λουλουδια


Φθινόπωρο

 

ETSY

....Etsy your place to buy and sell all things handmade
Whoever you are. Whatever you are into